Kuih Puteri Ayu
Bahan-bahan ( 40 biji (bergantung pada saiz acuan) )
- 5 biji telur (saiz kecil)
- 250gm tepung gandum
- 300gm gula
- 2 camca teh ovallate
- 1 camca teh baking powder
- 250ml santan
- Pewarna hijau
- 2 camca teh paste pandan
- Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Cara-cara
- Panaskan kukusan.
- Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
- Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
- Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
- Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
- Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
Kuih Tepung Gomak
Bahan-bahan ( 20org )
- 300gm tepung pulut
- 300g tepung kacang hijau
- * Bahan untuk inti *
- 150gm gula merah
- 1/2 cawan gula putih
- 1 bj kelapa parut
- 1/2 st tepung gandum
- 1 helai daun pandan
Cara-cara
- Masak gula merah dan gula putih hingga gula larut. Masukkan daun pandan dan dimasak sehingga gula menjadi pekat.
- Masukkan kelapa parut dan dikacau hingga sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
- Gaulkan tepung pulut, sedikit tepung gandum dengan air dan sedikit garam sehingga menjadi adunan yang kental.
- Ambil sedikit adunan dan bulatkan kemudian dileperkan.
- Masukkan inti dan dibulatkan dan dileperkan semula.
- Masak air mendidih dan masukkan adunan yang telah siap.
- Masak hingga ianya timbul barulah diangkat dan ditoskan (sama mcm buat buah melaka)
- Golekkan dalam tepung kacang hijau dan aturkan dalam piring untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment