Nota

SUMBER KUIH TEMPATAN
1.Bahan tempatan merupakan bahan yang terdapat di dalam negara.
2.Bahan-bahan tempatan yang biasanya digunakan untuk membuat kuih tempatan adalah  seperti yang berikut:
a)      tepung beras
b)      kelapa
c)      tepung pulut
d)     gula melaka
e)      ubi kayu
f)       ubi keldek
g)      ubi keladi
h)      pisang
i)        sagu

Bahan
Perggunaan

A ) Gula Melaka
v  Diperoleh daripada nira kelapa
v  Berbentuk bulat dan panjang
v  Berwarna perang


v  Diracik-racik semasa membuat kuih iaitu sebagai kuih onde-onde dan perasa kuih kosui
B ) Kelapa
v  Santan diperah daipada buah kelapa tua yang diparut
v  Kelapa diparut untuk dijadikan penyadur atau inti kuih
v  Kelapa diparut digunakan untuk menyadur kuih kosui dan ubi kayu rebus
v  Santan kelapa dicampur pada kuih untuk memberi rasa yang lemak seperti kuih seri muka
v  Kelapa parut yang ditambah gula melaka dijadikan inti kuih ketayap

C) Sagu
v  Diperoleh daripada bahagian dalam pokok rumbia
v  Terdapat juga sagu dibuat daripada tepung ubi kayu
v  Berwana putih semasa mentah dan berwarna lutsinar apabila masak
v  Terdapat dua jenis sagu iaitu sagu telur ikan dan sagu mata ikan
v  Sagu tidak mempunyai rasa dan perlu ditambah dengan bahan-bahan lain untuk memberi rasa seperti kelapa,gula melaka dan gula kabung


v  Sagu digunakan utuk membuat kuih abuk-abuk

D)Tepung Beras
v  Terdapat tepung beras lembap dan tepung beras kering
v  Tepung beras lembap sesuai diguankan untuk kuih yang kukus
v  Tepung beras kering sebagai bater penyadur

v  Digunakan untuk membuat kuih kosui dan kuih keladi

E)Beras Pulut
v  Memberi rasa yang lemak apabila dibuat kuih
v  Ditambah santan kelapa untuk menaikkan rasa kuih
v  Perlu direndam sebelum dimasak untuk melembutkannya
v  Digunakan untuk membuat kuih pulut panggang dan seri muka
F) Ubi Kayu ,Ubi Keledek Dan Keladi
v  Keledek direbus untuk melembutkannya kemudian dilecek sebelum dibuat kuih
v  Ubi kayu diparut ,diperah air dan dibuang air tersebut untuk mengelakkan rasa pahit
v  Keladi boleh dipotong ,kecil ataupun dibuat kuih

v  Keledek yang dilecek sesuai dibuat kuih keria dan kuih badak
v  Ubi kayu yang diparu sesuai dibuat bingka ubi
v  Keladi dapat dibuat kuih keladi

MEMILIH KUIH TEMPATAN DAN SUMBER
1.Di malaysia terdapat pelbagai jenis kuih tempatan dimasak menggunakan keadah yang berbeza
2.Jadual yang berikut menunjukkan jenis-jenis kuih tempatan dan sumbernya:

Jenis kuih
Keadah Memasak
Sumber Bahan Tempatan

SAVOURI
Ø  Pulut Panggan
Ø  Cucur badak
Ø  Kuih keladi
Ø  Kuih cara


·         Memanggang
·         Mengoreng
·         Mengukus
·         Mengukus

§  Beras pulut, kelapa
§  Keledek , kepala
§  Keladi , tepung beras
MANIS
Ø  Onde-onde
Ø  Kuih keria
Ø  Abuk-abuk
Ø  Kuih lapis
Ø  Kuih rengas
Ø  Bingka ubi
Ø  Kuih koci

·         Merebus
·         Mengoreng
·         Mengukus
·         Mengukus
·         Mengoreng
·         Membakar
·         Mengukus

§  Keledek ,gula melaka
§  Keldek sagu ,kelapa
§  Tepung beras,kelapa
§  Kacang hijau ,kelapa
§  Ubi kayu ,kelapa
§  Tepung pulut,kelapa