SUMBER KUIH TEMPATAN
1.Bahan tempatan merupakan bahan yang terdapat di dalam negara.
2.Bahan-bahan tempatan yang biasanya digunakan untuk membuat kuih tempatan adalah seperti yang berikut:
a) tepung beras
b) kelapa
c) tepung pulut
d) gula melaka
e) ubi kayu
f) ubi keldek
g) ubi keladi
h) pisang
i) sagu
Bahan | Perggunaan |
A ) Gula Melaka v Diperoleh daripada nira kelapa v Berbentuk bulat dan panjang v Berwarna perang | v Diracik-racik semasa membuat kuih iaitu sebagai kuih onde-onde dan perasa kuih kosui |
B ) Kelapa v Santan diperah daipada buah kelapa tua yang diparut v Kelapa diparut untuk dijadikan penyadur atau inti kuih | v Kelapa diparut digunakan untuk menyadur kuih kosui dan ubi kayu rebus v Santan kelapa dicampur pada kuih untuk memberi rasa yang lemak seperti kuih seri muka v Kelapa parut yang ditambah gula melaka dijadikan inti kuih ketayap |
C) Sagu v Diperoleh daripada bahagian dalam pokok rumbia v Terdapat juga sagu dibuat daripada tepung ubi kayu v Berwana putih semasa mentah dan berwarna lutsinar apabila masak v Terdapat dua jenis sagu iaitu sagu telur ikan dan sagu mata ikan v Sagu tidak mempunyai rasa dan perlu ditambah dengan bahan-bahan lain untuk memberi rasa seperti kelapa,gula melaka dan gula kabung | v Sagu digunakan utuk membuat kuih abuk-abuk |
D)Tepung Beras v Terdapat tepung beras lembap dan tepung beras kering v Tepung beras lembap sesuai diguankan untuk kuih yang kukus v Tepung beras kering sebagai bater penyadur | v Digunakan untuk membuat kuih kosui dan kuih keladi |
E)Beras Pulut v Memberi rasa yang lemak apabila dibuat kuih v Ditambah santan kelapa untuk menaikkan rasa kuih v Perlu direndam sebelum dimasak untuk melembutkannya | v Digunakan untuk membuat kuih pulut panggang dan seri muka |
F) Ubi Kayu ,Ubi Keledek Dan Keladi v Keledek direbus untuk melembutkannya kemudian dilecek sebelum dibuat kuih v Ubi kayu diparut ,diperah air dan dibuang air tersebut untuk mengelakkan rasa pahit v Keladi boleh dipotong ,kecil ataupun dibuat kuih | v Keledek yang dilecek sesuai dibuat kuih keria dan kuih badak v Ubi kayu yang diparu sesuai dibuat bingka ubi v Keladi dapat dibuat kuih keladi |
MEMILIH KUIH TEMPATAN DAN SUMBER
1.Di malaysia terdapat pelbagai jenis kuih tempatan dimasak menggunakan keadah yang berbeza
2.Jadual yang berikut menunjukkan jenis-jenis kuih tempatan dan sumbernya:
Jenis kuih | Keadah Memasak | Sumber Bahan Tempatan |
SAVOURI Ø Pulut Panggan Ø Cucur badak Ø Kuih keladi Ø Kuih cara | · Memanggang · Mengoreng · Mengukus · Mengukus | § Beras pulut, kelapa § Keledek , kepala § Keladi , tepung beras |
MANIS Ø Onde-onde Ø Kuih keria Ø Abuk-abuk Ø Kuih lapis Ø Kuih rengas Ø Bingka ubi Ø Kuih koci | · Merebus · Mengoreng · Mengukus · Mengukus · Mengoreng · Membakar · Mengukus | § Keledek ,gula melaka § Keldek sagu ,kelapa § Tepung beras,kelapa § Kacang hijau ,kelapa § Ubi kayu ,kelapa § Tepung pulut,kelapa |